Edicions anteriors

TREBALLANT PER LA DIFUSIÓ DE LA LLENGUA I LA CULTURA CATALANA

Per la diada de Sant Jordi, Solsona s’engalana. Els premis DRAC són uns guardons nacionals de literatura catalana de poesia i relat curt, iniciativa d’Òmnium Cultural del Solsonès. L’objectiu dels premis és estimular la pràctica de l’escriptura catalana i recolzar la cultura del nostre país. Per això, són uns premis adreçats a tots els territoris de parla catalana i a tothom que vulgui escriure en català, amb un jurat altament reconegut que valora les obres.

Edició 2022

ÈXIT DELS PREMIS DRAC A SOLSONA

La vetllada literària a Solsona atorga el Drac de poesia a Agustí Masip (Falset) i a la solsonina Júlia Garcia.

El Teatre Comarcal va tornar a acollir els Drac en la seva 14a edició, amb una assistència que superava les 150 persones. Es va inciar la gala amb l’actuació de l’Escola de Dansa de Solsona i amb unes paraules de la presidenta d’Òmnium Solsonès, Rosa Cases, que va donar pas a un vídeo amb la salutació del president de l’entitat Xavier Antich. Seguidament l’Ester Barniol va llegir l’acta del jurat i es va fer lliurament de les cues del Drac, peces elaborades de manera exclusiva any rere any del joier solsoní Vicenç Jané. L’Agustí Masip, Drac de poesia amb l’obra Ens diuen que en diem vida va destacar la necessitat d’abordar els conflictes en la vida per tornar a sortir-ne reforçats. La Júlia Garcia, estudiant de periodisme i Drac de prosa amb el relat El gat escabellat va voler agrair al jurat la decisió i el reconeixement que suposa el premi així com un estímul per seguir la creació literària. Els periodistes Marc Segués i Anna Montraveta van conduir l’acte fins a la presentació de l’espectacle.

La segona part la va ocupar La força d’un destí de Fel Faixedas i Pep Poblet, una actuació on l’actor va demostrar, en un monòleg complex i molt ben interpretat, un registre poc conegut, més enllà del còmic. L’obra es basava en la novel·la de Martí Gironell, premi Ramon Llull, en la qual narra la increïble història de Ceferino Carrión que acaba essent Jean León, convertit en un famós i ric nord-americà que va complir el seu somni. L’aportació musical a càrrec del saxofonista Pep Poblet va despertar més d’un aplaudiment al llarg de les seves interpretacions.

Obres guanyadores

POESIA
Ens diuen que en diem vida, de AGUSTÍ MASIP VIDAL

NARRATIVA
El gat escabellat, de JÚLIA GARCIA ANGRILL

Edició 2021

Aquest dissabte 24 d’abril a la sala Polivalent de Solsona es va celebrar l’acte de lliurament dels premis Drac de poesia i prosa en la seva 13a edició. Satisfacció i agraïment per una gala dels Drac amb una nova normalitat, així s’expressaven els membres de la junta d’Òmnium Solsonès en finalitzar el concert de l’Anaïs Vila. Per tal de complir les mesures de prevenció Covid l’assistència es va repartir per la platea i la grada. El Drac de poesia va ser atorgat a la Noemí Vilaseca per una sèrie de poemes que portava per títol “Lliure Llar” que es converteix en la primera solsonina que obté aquest premi literari. El Drac de prosa va ser lliurat a l’obra “Un somriure natural” l’autor del qual era Joan Ruscalleda de Malgrat de Mar. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde David Rodríguez i del conseller comarcal de cultura Ignasi Campà.

La primera part la van dirigir Camerino 2.0 amb l’actuació de l’artista solsonina Júlia Xandri, la qual va interpretar dues cançons de creació pròpia i una peça del musical El Petit Príncep. La presidenta d’Òmnium Solsonès la Maria Rosa Cases va adreçar uns mots al públic assistent. També va intervenir un representant de la junta nacional, el Gerard Pijoan,  després de felicitar els guanyadors i valorar molt la tasca de l’entitat al Solsonès, va llegir una carta del president Jordi Cuixart escrita a la presó expressament per a l’acte dels Drac. Tot seguit es van lliurar els premis Sambori de literatura infantil i juvenil als premiats de la comarca, atès que no s’havia cap lliurament a la Catalunya Central. També es va fer un reconeixement a les escoles participants. Els alumnes premiats van ser:

Cicle inicial: 2n premi: “El mar brillant” de l’Ot Garcia Pallarès. 2n de primària. Escola El Vinyet (Solsona) – 3r premi: “El cor d’Iwam” de l’Adrià Rovira Suau. 2n de primària. Escola El Vinyet (Solsona)

Cicle mitjà: 3r premi: “Família de colors” de la Xènia Santasusana Fàbrega. 3r de primària. Arrels I (Solsona)

Cicle superior: 2n premi: “Destí” de l’Íria Nuñez Puvia . 6è de primària. Arrels I (Solsona) – 3r premi: “Ajudadisca” de la Núria Torra. 5è de primària . Escola Setelsis (Solsona)

Segon Cicle de secundària: 1r premi: “Tot em recorda a tu” del Carles Feixas i Vilà. 4t d’ESO. Institut Francesc Ribalta de Solsona

Batxillerat i cicles formatius: 1r premi: “El que dura una pizza” de l’Alba Oliva i Boixadé. 2n de Bat. Institut Francesc Ribalta de Solsona – 2n premi: “Gòtic i romàntic” de la Marina Real i Guzmán. 2n de Bat. Institut Francesc Ribalta de Solsona

La segona part de l’acte la va omplir la veu i la música de l’Anaís Vila amb la seva banda. El recital de més d’una hora de durada va agradar molt al públic assistent, el qual va aplaudir i va demanar un bis en acabar el repertori. L’artista bagenca va presentar el seu darrer disc “Contradiccions”  (2020) majoritàriament, però també va interpretar alguna cançó dels discos anterior. En sortir el públic va rebre la publicació en paper de les obres guanyadores i va valorar molt positivament la gala dels Drac sobretot en aquests moments complexos per al món de la cultura.

Obres guanyadores

POESIA
LLIURE LLAR, de NOEMÍ VILASECA CASALS (de Solsona)

NARRATIVA
UN OMRIURE ATURAL, de JOAN RUSCALLEDA MASSÓ (de Malgrat de Mar)

Edició 2020

Els Drac 2020 han estat especials. Immersos en una situació de pandèmia hem hagut de posposar l’acte de lliurament dels premis i l’edició de la publicació fins a l’octubre, avesats com estàvem a celebrar-ho pels volts de Sant Jordi. Per més que la Covid-19 ha trastocat profundament el dia a dia de tothom, hem volgut que la cultura mantingui la vitalitat, sens dubte és un dels pilars de la nostra societat. Arribant a la dotzena edició dels premis Drac, fidels a la promoció de la creativitat literària, hem pogut oferir al públic dues obres de qualitat com podreu gaudir-ne en llegir-les.

Enguany el premi de poesia és per “DOS SONETS i L’APETÈNCIA D’UNA OMBRA“. L’autor de l’obra és JAUME INVERNON i FORN, de la vila de Ponts (la Noguera). El jurat va valorar el domini de la versificació i el llenguatge acurat al llarg de l’obra; destaca també el detallisme amb el qual treballa en el segon poema en referència al rubor; així també posa en valor com el poeta enalteix l’ofici de poeta, n’arriba a construir una definició, sense pretensions retòriques reclama un reconeixement, atès que el poeta capta el que no es veu, es converteix en un catalitzador de sentiments.
El relat premiat és “CONFESSIONS” presentada amb el pseudònim de Nin Roig. L’autora del relat és NÚRIA NAVAL i BONET de la ciutat de Barcelona (Barcelonès). Els membres del jurat van optar per aquesta narració perquè la considera una obra original, amb aire de divertimento, que acaba amb un inesperat gir que dóna forma al relat. És el descobriment del món començant des de la infantesa, passant per l’adolescència i arribant a la vida adulta, quan ens adonem, per atzar, que un fet que podria ser insubstancial pot acabar canviant el rumb de la nostra vida i fer-nos veure que la pròpia diferència no és un tret negatiu. El jurat creu que és un obra que a través d’un fet anecdòtic té la capacitat de fer-nos reflexionar sobre aspectes importants de la vida.
L’edició 2020 ha comptat amb una participació de 60 obres, amb autors de procedència diversa, la qual cosa demostra la vitalitat dels premis DRAC i ens exigeix encara més a mantenir el rigor i l’estudi de les obres que ens arriben.

Òmnium del Solsonès valora especialment la tasca del jurat, la dedicació a la lectura i a l’anàlisi minuciosa de les obres. Moltes gràcies membres del jurat dels Drac 2019, la vostra feina és impagable.

L’acte de lliurament a la sala Polivalent de Solsona va acollir l’entrega dels premis Sambori, no s’havien pogut lliurar a fi de curs escolar. A continuació es van fer públic els guardonats amb el Drac de prosa i poesia, i van recollir les dues cues de pedra, obra del joier solsoní Vicenç Jané i el premi en metàl·lic. La segona part de l’acte va ser l’actuació de l’humorista Peyu, la qual va alegrar tot el públic assistent. El seu humor va ser una bona dosi d’evasió i d’optimisme en temps de crisi.

Obres guanyadores

POESIA
DOS SONETS i L’APETÈNCIA D’UNA OMBRA, Jaume Invernon i Forn (Ponts, la Noguera)

NARRATIVA
CONFESSIONS, Núria Naval i Bonet (Barcelona)

Edició 2019

Com cada any, quan arriba la primavera comença a fer olor de Premis DRAC. Aquest any l’entrega dels premis se celebrarà el dissabte 20 d’abril, a les 21 h, al teatre Comarcal. Ens acompanyarà l’actuació musical del grup Barcelona Gospel Messengers, que farà un repàs dels temes més emblemàtics del repertori de gòspel contemporani, melodies que han esdevingut ja clàssiques, envoltats de Jazz, R&B, Funk, etc. després de convertir el seu gòspel dinàmic, alegre i contagiós en un fenomen de masses. El grup ha portat la seva música a tot el país amb les gires ‘…Go Higher!’ i el disc ‘Be Here Now: un tribut a George Harrison’ i ha guanyat el millor disc de Jazz als Premis Enderrock 2017.

Els premis literaris estimulen la creativitat dels escriptors i permeten projectar la seva obra a un públic ampli. Un dels objectius dels DRAC sempre ha estat treure a la llum algunes de les obres que mereixen ser publicades i llegides pels lectors. És per això que, any rere any, convoquem, des del centre del Principat, uns premis que volen arribar a tot el domini lingüístic del català –i més enllà, si s’escau – perquè qualsevol escriptor se senti estimulat a participar-hi.

Obres guanyadores

POESIA
LLUNES DE PAPER, Israel Clarà

NARRATIVA
L’OMBRA, Xavier Mas Craviotto

Edició 2018

Estem d’enhorabona, ho volem dir alt i clar ara que complim 10 anys. Ha estat una trajectòria in crescendo, durant la qual hem assolit un nivell de participació d’arreu, els DRAC s’han projectat als Països Catalans. Aquest era un dels nostres objectius quan vam iniciar-los. Aquesta voluntat de ser uns premis literaris oberts i estimuladors per als escriptors de poesia i prosa i que situessin Solsona en el món literari ens ha impulsat en tot moment. Valorem la qualitat de la producció literària que ens arriba any rere any, malgrat que només premiem dues obres. Enhorabona a tots els participants durant aquesta dècada.
En les circumstàncies polítiques que vivim, amb amenaces i repressió al nostre poble, més que mai calen impulsos al bé més preuat que tenim com a comunitat, la llengua catalana. Per això des d’Òmnium Solsonès persistirem en la defensa de la nostra llengua i promoció de la literatura en català i ens mantindrem fidels al nostre poble.

L’edició 2018 ha comptat amb una participació de 101 obres, amb autors de procedència diversa, la qual cosa demostra la vitalitat dels premis DRAC i ens exigeix encara més a mantenir el rigor i l’estudi de les obres que ens arriben.
En aquesta desena edició, el certamen solsoní ha renovat la seva imatge, ha estret web, ha ampliat el ventall amb una nova categoria de curtmetratges i ha sortit al carrer en una matinal de poesia, narrativa i cinema pel nucli antic.
El mateix dissabte 21 d’abril, a partir de les 11 de matí i fins a les 2 del migdia, en tres indrets del nucli antic de Solsona, s’ha pogut fer un tast dels treballs finalistes de les tres categories (poesia, prosa i curtmetratges).

  • Torre de les Hores (C/ Castell, 14), Víctor Pérez i Uriol Gilibets han recitat els poemes finalistes, a les 11:00, 12:00 i 13:00.
  • Sala de les Homilies de la biblioteca Carles Morató (Plaça Ramon Llumà), s’han pogut llegir els treballs finalistes de prosa, de les 11:00 h a les 13:00.
  • Sala Gris (C/ Sant Miquel, 9), s’han projectat els curtmetratges finalistes, a les 11:30. 12:30 i 13:30.
    La intenció ha estat que tothom hagi pogut gaudir dels Premis DRAC, passejant pel casc antic de Solsona, de tal manera que durant el matí fos possible l’assistència a les tres categories.

Pel que fa a la gala de lliurament, el mateix dissabte 21 d’abril, a les 9 del vespre, al Teatre Comarcal de Solsona, ha tingut lloc amb un aire profundament solsoní, ja que, a banda de l’habitual presència d’artistes locals en la primera part, com l’Escola de dansa, la Júlia Xandri i Laia Pujol, la cloenda ha comptat amb dues entitats musicals amb denominació d’origen solsonina per al concert: l’Orfeó Nova Solsona i la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. Tot plegat, una festa d’aniversari espectacular.

Veure la programació

Obres guanyadores

POESIA
SÒPIT DE COLORS, Joan Armengol Puig

NARRATIVA
ESCATES, Blai Felip Palau

CURTMETRATGE
DRAC, Maria Padró

Edició 2017

El certamen literari celebra la gala de lliurament el dissabte, 22 d’abril, a les 9 del vespre, al Teatre Comarcal de Solsona, en un acte que comptarà amb la presentació de DIUMENGE, el nou disc d’Eduard Gener.

Dissabte 22 d’abril, a les 9 del vespre, al Teatre Comarcal de Solsona, se celebrarà l’acte de lliurament dels Premis Literaris DRAC, en la seva novena edició. Una edició que ha mantingut un altíssim nivell de participació, amb 31 treballs de poesia i 49 relats curts.

Durant la cerimònia, es premiaran els guanyadors de les dues categories –poesia i relat curt- dotats cadascun amb 500 € i l’escultura del DRAC, obra del joier solsoní Vicenç Jané, realitzada amb pedra del Solsonès.

L’acte culminarà amb un concert a càrrec del cantautor solsoní Eduard Gener, que presentarà el seu nou disc DIUMENGE i una copa de cava per als assistents.

Obres guanyadores

POESIA
MÚSICA DE POSIDÒNIA, Cristina Álvarez Roig

NARRATIVA
QUINZE VOLTES MALGRAT
TOT, Joan Graell i Piqué

Edició 2016

El certamen literari celebra la gala de lliurament el dissabte, 23 d’abril, a les 9 del vespre, al Teatre Comarcal de Solsona, en un acte que comptarà amb l’actuació de Lacetània Teatre i un concert d’Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver.

Dissabte 23 d’abril, a les 9 del vespre, al Teatre Comarcal de Solsona, se celebrarà l’acte de lliurament dels Premis Literaris DRAC, en la seva vuitena edició. Una edició que ha mantingut un altíssim nivell de participació, amb 34 treballs de poesia i 64 relats curts.

Durant la cerimònia, es premiaran els guanyadors de les dues categories –poesia i relat curt- dotats cadascun amb 500 € i l’escultura del DRAC, obra del joier solsoní Vicenç Jané, realitzada amb pedra del Solsonès.

En el transcurs de la gala, es podrà gaudir d’un petit tast de l’espectacle “Moltes desgràcies després” a càrrec del Grup de Teatre Lacetània, de Solsona, i d’una aproximació audiovisual a L’Any Llull ̧ a la seva obra El Llibre de les Bèsties.

L’acte culminarà amb un concert a càrrec d’Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver, i una copa de cava per als assistents.

Obres guanyadores

POESIA
UN JOC DE MANS
Pau, Teresa Serramià i Samsó

NARRATIVA
MARIA CINTA, Alfons Cama i Saballs

Edició 2015

Dissabte 25 d’abril, a les 9 del vespre, al Teatre Comarcal de Solsona, se celebrarà l’acte de lliurament dels Premis Literaris DRAC, en la seva setena edició.

Durant la cerimònia, es premiaran els guanyadors de les dues categories –poesia i relat curt- dotats cadascun amb 500 € i l’escultura del DRAC, obra del joier solsoní Vicenç Jané.

A la primera part de l’acte, en el decurs de la qual es faran públics els noms dels guanyadors de les dues categories, podrem sentir les paraules de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, gaudir d’actuacions el Grup de Teatre Lacetània, de Solsona .

La segona part consistirà en un concert a càrrec del cantautor mallorquí Tomeu Peña.

La compra anticipada d’entrades es pot fer a l’Oficina de Turisme de Solsona i del Solsonès, a la Ctra. Bassella, n. 1 (Baixos del Palau Llobera), per telèfon al 647 513 520, i una hora abans a les taquilles del teatre. Els preus són els següents: 15 € entrada general i 12 € reduïda (socis d’Òmnium, menors de 12 anys i jubilats)..

Obres guanyadores

POESIA

LA PELL DE L’AIGUA
Un sol batec, Montse Assens i Anna Rispau

NARRATIVA

A CONTRACOR
Un relat de MAPAMUNDI,  Ivan Bonache Cuadrado

Edició 2014

Tot seguit, Ramon Segués, president d’Òmnium Solsonès, donà la benvinguda als assistents i aprofità per recordar l’evolució dels Premis Drac, un recorregut, que en la primera edició del 2009, feia difícil endevinar com ens trobariem 6 anys després, tant a nivell de certàmen, com d’entitat i de país. I és que Segués es va felicitar per que els Premis Drac han vist augmentar el seu èxit any rere any, tant en nombre de participants com de ressó nacional, de la mateixa manera que l’entitat Òmnium al Solsonès, un èxit que segons Segués és fruit del treball en equip i la il·lusió de les persones que formen part d’Òmnium Solsonès.

Pel que fa als Premis Drac, Segués els ha considerat plenament consolidats, amb més de 170 participants, d’arreu de Catalunya, País Valencià, Illes, i també a l’estat francès, via estudiants de l’Erasmus. A nivell nacional, el president d’Òmnium Solsonès va subratllar que “hem pres un camí sense retorn que no sabem on ens portarà però que l’única manera és fer-ho junts. La força resideix en la unió”.

A continuació va adreçar unes paraules el vocal de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural, Pere Carles, que agraí a Solsona i la junta local d’Òmnium el projecte dels Premis Drac, un projecte que funciona per que “és el que necessitem”.

Després d’aquest torn de paraules, el grup de Teatre Lacetània pujà a l’escenari per oferir un divertit tast de l’obra “Moltes Gràcies de Res”, del Cicle Escenes del Tatrau Teatre.

Aquesta actuació donà pas al lliurament dels premis, que van recaure en Rosa Mesalles i Daniel Nomen.

Va cloure la cerimonia dels premis, el Jove Ballet Solsoní, que sota la direcció artística de Fina Comas i Martí Prades, interpretà la peça del seu repertori mes reivindicativa, La Meva Petita Terra, amb musica del Manel Camp. El ball d’estil neoclàssic representa la lluita del pobla catala per la seva llibertat, la independència de Catalunya.

Obres guanyadores

POESIA

LES METAMORFOSIS, Daniel Nomen i Recio

NARRATIVA

DESAFECCIONS, Rosa Mesalles Olivan

Edició 2013

El Teatre Comarcal de Solsona va acollir el dissabte 20 d’abril la cinquena edició de la cerimònia de lliurament dels Drac, els premis literaris que organitza Òmnium Solsonès.

L’acte uní música i paraula, obrint la vetllada amb la participació dels cantaires de l’Orfeó Nova Solsona que interpretaren “Senyor Sant Jordi” de Salvador Espriu.

Una de les grans novetats va ser el debut de l’escola de cinema Bande à part en la projecció dels curtmetratges basats en les obres guanyadores de l’any 2012, “Captiu” (de Josep Fàbrega i Selva, guanyador en poesia) i “Swing” (de M. Pilar López Bastida, guanyadora en relat curt).

L’acte culminà amb l’espectacle “Somriures i màgia”, a càrrec del Mag Lari, que va fer participar al públic, petits i grans, en alguns dels seus números.

Els DRAC guanyen prestigi i ressò a cada edició. Després de la recepció de 122 treballs l’any 2012, semblava difícil superar-nos. I van ser 175 les obres que van optar als guardons d’aquesta cinquena edició, 116 en relat curt i 59 en poesia.

Les obres guanyadores de l’edició 2013 van ser “Devastació” del ripollenc Ramon Alabau i Selva en la modalitat de poesia, i “Margalida Carrera” del lleidatà Alfred Barrau Güil en la modalitat de prosa.

Obres guanyadores

POESIA

DEVASTACIÓ

NARRATIVA

MARGALIDA CARRERA

Edició 2012

L’edició 2012 ha estat sens dubte la de més participació, fins a 122 obres presentades en la modalitat de poesia i relat curt. El jurat ha fet públic la qualitat literària de la majoria dels treballs rebuts i ha decidit atorgar el premi a l’obra poètica “CAPTIU” presentada sota el pseudònim de La veu del Tammarro, l’autor del poema va resultar ser JOSEP FÀBREGA i SELVA de la localitat de Calders (Bages). “SWING” va ser la guanyadora del Drac de relat curt, presentada amb el pseudònim de Xuclamel. Oberta la plica, l’autor del relat va ser MARIA PILAR LÓPEZ BASTIDA de la ciutat de Reus (Baix Camp).

L’acte de lliurament va comptar amb la presència de la presidenta d’Òmnium Cultural, la senyora Muriel Casals, el president d’Òmnium Solsonès, l’alcalde de Solsona, el president del Consell Comarcal i alcaldes d’altres ajuntaments de la comarca, que han col·laborat en l’edició 2012.

Francesc Boix va conduir l’acte, que s’incià amb unes paraules adreçades al públic a càrrec de la senyora Muriel Casals i el senyor Ramon Segués. Tot seguit es va procedir a la lectura de l’acta del jurat duta ma terme pel president sr. Rafael Pérez i el lliurament dels premis (premi econòmic i cua del Drac de pedra dissenyada pel joier vicençs Jané). Va ser aleshores quan els dos guardonats van dirigir unes paraules d’agraïment per haver estat reconeguda la seva obra.

Un altre moment esperat fou quan es projectaren els curtmetratges creats pel alumnes del CECC (Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya) a partir de les interpretacions de les obres guanyadores de l’edició anterior. Foc apagat de Francesc Culleré Moragues en poesia i L’aiguat de Marc Farràs Piera en prosa. L’acte s’acaba amb el concert de la Polifònica de Puig-reig que va oferir un repertori amb un alt nivell d’exigència i que va satisfer molt al públic assistent.

 

Obres guanyadores

POESIA

CAPTIU, Josep Fàbrega

NARRATIVA

SWING, M. Pilar López

Edició 2011

El barceloní Marc Farràs i el balaguerí Francesc Culleré han estat els guardonats amb els Premis Drac de Solsona 2011, en la categoria de relat curt i poesia, respectivament.

L’acte de lliurament dels guardons va tenir lloc el 24 d’abril, diumenge de pasqua, al Teatre Comarcal de Solsona i va aplegar a més de 300 persones. La tercera edició dels premis va deixar veure la seva consolidació.

 

L’esdeveniment va comptar amb la presència de Muriel Casals, Presidenta d’Òmnium Cultural que, en el seu discurs, va voler destacar la importància d’aquests premis com a una contribució a la salut de la cultura catalana. També va aprofitar per destacar l’aniversari de l’entitat Òmnium Cultural, que enguany celebra els seus 50 anys d’història. El periodista de Catalunya Ràdio Xavier Solà va ser el mestre de cerimònies de l’acte. Va explicar què eren els premis Drac i què pretenien, i va fer un repàs històric del guardó. També va aprofitar per lloar les virtuts de Solsona a on va passar-hi tot el cap de setmana.


Curtmetratge: adaptació del text ‘L’aiguat, obra de Marc Farràs, guanyadora dels Premis Drac 2011 de poesia.


Curtmetratge: adaptació del text ‘Foc Apagat’, obra de Francesc Culleré, guanyadora dels Premis Drac 2011 de poesia.

Obres guanyadores

POESIA

FOC APAGAT, Francesc Culleré Moragues

NARRATIVA

L’AIGUAT, Marc Farràs Piera

Edició 2010

El 2010 és l’any de la consolidació dels Premis DRAC de la literatura catalana, i per això és el moment de preparar nous projectes. Volem que la societat s’animi a escriure, perquè la nostra literatura ha de mantenir-se viva i ha de rebre reconeixements com el que aquí ens ocupa. Les paraules sobre paper sempre perviuen. El negre sobre blanc és per sempre.

Els Premis DRAC 2010 fan un pas endavant per unir les dues grans disciplines en la creació d’històries genuïnes: la literatura i el cinema. Òmnium Cultural del Solsonès comptarà enguany amb la col·laboració de dues escoles de cinema de renom, la Fundació ESCAC – l’Escola de Cinema de Catalunya i el CECC – Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya. Amb aquesta iniciativa innovadora, les tres institucions col·laborarem conjuntament en el foment, el recolzament i el reconeixement de la cultura catalana.

L’entorn de col·laboració és idoni. Els premis DRAC aportaran les dues obres literàries guanyadores, i els alumnes de les dues escoles les adaptaran a un curtmetratge. Les dues obres audiovisuals es projectaran el proper 2011 com a inauguració dels Premis DRAC.

Més enllà dels convenis amb aquestes dues escoles cinematogràfiques, agraïm tota la implicació i la col·laboració de les institucions i entitats catalanes que participaran als Premis DRAC, així com al periodista Carles Capdevila, que se suma al projecte fent la presentació d’aquest esdeveniment tan especial.


Curtmetratge: adaptació del text ‘Porfidiosa Nostàlgia’, obra de Lleonard del Rio Campmajó, guanyadora dels Premis Drac 2010 de poesia.


Curtmetratge: adaptació del text ‘El préstec’, de Miquel Torres, obra guanyadora dels Premis Drac 2010 de prosa

Obres guanyadores

POESIA

PORFIDIOSA NOSTÀLGIA, Lleonard del Rio i Campmajó

NARRATIVA

EL PRÈSTEC, Miquel Torres

Edició 2009

La convocatòria dels premis DRAC de l’any 2009 va tenir molt d’èxit. Va aplegar 84 treballs de Catalunya, Andorra i les Illes Balears, i va comptar amb el suport de les institucions i entitats locals i comarcals. Es va celebrar davant de 300 espectadors al Cinema París de la ciutat, i va obtenir un gran ressò mediàtic. El premi pels dos guanyadors va tenir una dotació de 300 euros i el trofeu DRAC, una peça original del joier solsoní Vicenç Jané. Meritxell Nus va guanyar en relat curt, i Lleonard del Río va ser el guanyador en poesia. Us convidem a llegir un fragment de les obres.

L’atrapasomnis, de Mertixell Nus: “Al final, no va ser cosa. La Mília sobrevivia després del seu lamentable intent de suïcidi i fins semblava que havia recuperat l’humor, adormit al fons del bagul de les andròmines. El poble respirava a sotragades, com havia fet sempre. Els turistes no haurien pas endevinat l’intent de tragèdia si no hagués estat per les llengües desenfeinades. Tot era ritme vell i conegut. Ja se sap, el millor temps és quan es pot dir que no passa res més que el temps”.

Ardència, de Lleonard del Río: “A trenc d’alba s’adormen els estels. Una llum de seda destrena els somnis. El nou dia germina alliberat d’un llast feixuc de llàgrimes i plors. La terra sadollada, rep el bes del sol matiner. Hi ha un bassal d’albades. El silenci basteix els pensaments. El llençol de l’aurora pren el vol, entre lliris i vares d’assutzena, tiges de jo i aromes de baladre”.

Obres guanyadores

POESIA

ARDÈNCIA, Lleonard del Rio i Campmajó

NARRATIVA

L’ATRAPASOMNIS, Meritxell Nus

ELS PREMIS DRAC

LA FESTA DE LA LLENGUA I LA CULTURA CATALANA